Haaruitval

Haaruitval komt veel voor en is vervelend voor iedereen. haarverlies komt bij mannen maar ook steeds vaker bij vrouwen voor. Haaruitval bij mannen wordt gezien als een normaal verschijnsel dat hoort bij ouder worden. Als haaruitval echter al op jongere leeftijd zichtbaar wordt vinden veel mannen dat niet fijn. Bij vrouwen komen haaruitval en kale plekken ook regelmatig voor. Toch is het een onderwerp waar we niet graag over praten.

Wat is eigenlijk haaruitval?

Haaruitval of alopecie is het bovenmatig verliezen van haar. Naast op het hoofd kan haaruitval ook op andere delen van het lichaam plaatsvinden en daar kale plekken veroorzaken Ieder mens verliest per dag gemiddeld 100 hoofdharen. Dit is normaal gesproken niet zichtbaar omdat er per dag even veel haar bij groeit. Is het verlies van oude haren groter dan de aanwas van nieuwe haren? Dan spreken we van haaruitval. Haaruitval of haarverlies wordt op den duur zichtbaar. Na verloop van tijd ontstaan er namelijk kale plekken op het hoofd. Haaruitval begint vaak aan de voorzijde – in de vorm van inhammen – en op het hoofd rond de kruin.
Haartransplantatie inhammen

“Haaruitval kent vele oorzaken.
Er bestaat daarom geen algemeen middel tegen haaruitval.”

Haartransplantatie kan zowel bij mannen als bij vrouwen een duurzame oplossing zijn voor dit probleem

Het natuurlijke proces van haaruitval

Het deel van haar wat wij zien zijn eigenlijk afgestorven haarcellen. Meerdere van deze haarcellen – voornamelijk gemaakt uit het eiwit keratine – vormen aaneengeschakeld een haar. Haren die u in uw borstel of kam vindt leven dus niet meer. 

Het levende deel, de haarwortel, ligt onder de huid. De haarwortel ligt schuin onder de huid. Dit geeft de groeirichting die ook bij haartransplantatie erg belangrijk is om terug te krijgen. Vanuit die haarwortel groeit telkens weer een nieuwe haar.

Haargroei kent drie fasen

De groeifase (anagene fase)

De groeifase duurt 2 tot 7 jaar, afhankelijk van het soort haar. De haarwortel vormt in deze fase steeds nieuwe haarcellen. Deze nieuwe haarcellen drukken de bestaande haarcellen naar buiten waardoor het haar steeds langer wordt. Een haar kan in de groeifase tot 70 cm lang worden.  Het grootste gedeelte van ons haar, wel 80%, bevindt zich in deze fase.

De overgangsfase (catagene fase)

De haar heeft in de groeifase zijn maximale lengte bereikt. Daarna bereidt de haarwortel zich voor om de haar af te stoten. Dit proces heet de overgangsfase. Deze fase duurt twee à drie weken.

 

De rustfase (telogene fase)

De rustfase duurt over het algemeen ongeveer 3 maanden. Ongeveer 10-15% van het haar op uw hoofd bevindt zich op een gegeven moment in deze fase.  Een nieuwe haar begint te groeien en de oude verlaat daarom op een gegeven moment het lichaam. Het is dus niet vreemd dat u deze haren terugvindt op uw hoofdkussen, bij het douchen, of in uw haarborstel.

Ontstaan er kale plekken? Dan is er geen sprake meer van natuurlijk haarverlies, maar van overmatige haarverlies. Deze soort haaruitval is vervelend en tast vaak het zelfvertrouwen aan. Er zijn veel mogelijke oorzaken van overmatige haaruitval.

Ontstaan er kale plekken? Dan is er geen sprake meer van natuurlijke haaruitval, maar van overmatige haaruitval.

Oorzaken van haarverlies

Het uitvallen van haar kent vele oorzaken. Er bestaat daarom geen algemeen middel tegen haaruitval. Elke vorm van haaruitval vraagt om een andere aanpak. De arts van Omorfy zal proberen de oorzaak samen met u vast te stellen. 

Vaak speelt één van de volgende factoren een rol:

Erfelijke factoren

Volgens wetenschappers wordt haarverlies voor een groot deel genetisch bepaald. Vooral bij mannelijke haarverlies is dit het geval. We spreken dan van alopecia androgenetica, ofwel androgenetische haaruitval. Alopecia androgenetica ontstaat onder invloed van androgenen, de ‘mannelijke’ hormonen. Bij mannen leidt dit snel tot kaalheid. De inhammen worden dieper, de haarlijn trekt zich terug en de kruin wordt zichtbaar. Lees verder haaruitval bij mannen.

Voor de duidelijkheid: dit soort haaruitval komt zowel bij mannen als vrouwen voor, maar bij vrouwen wel  in lichtere mate. Bij hen is alopecia androgenetica het meest zichtbaar bij de haarscheiding en verloopt de haarverlies meer diffuus. Lees verder haaruitval bij vrouwen.

Haartransplantatie kan zowel bij mannen als bij vrouwen een duurzame oplossing zijn voor dit probleem. Maak een vrijblijvende afspraak met de specialist van Omorfy.

Deze methode stamt uit de jaren zestig toen haartransplantatie slechts voor een beperkt publiek bereikbaar was. De laatste 20 jaar is haartransplantatie internationaal populair geworden. Vooral de ontwikkeling van de FUE haartransplantatie techniek zorgde voor deze positief trend. Bij een haartransplantatie volgens de FUE methode blijven geen zichtbare littekens achter.

Omorfy gaat voor schoonheid, uitgevoerd met de laatste stand der techniek. De FUT methode heeft in het verleden bijgedragen aan een belangrijke ontwikkeling in de haartransplantatie, maar past niet bij de Omorfy filosofie.

Haaruitval door stress.

Uit onderzoek is gebleken dat stress zowel direct als indirect invloed heeft op haargroei. Ingrijpende emotionele gebeurtenissen en periodes van verhoogde stress beïnvloeden de haargroei negatief en veroorzaken overmatige haarverlies. Onderzoekers gaan daarom uit van een verband tussen stress en gevallen van alopecia areata, oftewel pleksgewijze haaruitval. Voor alopecia diffusa, diffuse haaruitval. is dit verband ondertussen wetenschappelijk bewezen.

Indien de haarverlies langdurig blijft aanhouden kunt u onze arts vrijblijvend raadplegen voor een oplossing.

Verstoord immuunsysteem

Alopecia areata, plaatselijke kaalheid, is een minder bekende aandoening. Toch is dit in Nederland na androgenetische alopecia de meest voorkomende haaraandoening. Bij alopecia areata ontstaan er vrij plotseling ronde kale plekken in behaarde gebieden. 

Alopecia areata kan op iedere leeftijd optreden bij zowel mannen als vrouwen. De oorzaak is niet duidelijk, maar men vermoedt dat auto-immuunziekten een rol spelen. Bij auto-immuunziekten ontstaan er ziekten doordat het immuunsysteem antistoffen tegen het eigen lichaam produceert, in dit geval tegen de haarwortels. Mogelijkerwijs speelt erfelijkheid ook een rol.

Haarverlies door een slecht voedingspatroon

Voedingsstoffen zijn overal in de natuur essentieel voor groei. Ongezonde voeding en weinig variatie in voeding veroorzaken een tekort aan voedingsstoffen, waardoor haargroei achterblijft. Strenge diëten kunnen ook haarverlies veroorzaken. Haren hebben vitamines nodig, zoals bijvoorbeeld de B-vitamines, maar ook sporenelementen – denk aan zink – en aminozuren zoals glutamine, cysteïne en arginine. Mensen met eetstoornissen zoals anorexia nervosa of boulimia zijn gevoeliger voor haaruitval.

Ziekte en Haaruitval

Het plotseling optreden van haarverlies en kaalheid kan een teken van een onderliggende aandoening of ziekte zijn. Er zijn veel aandoeningen die haaruitval veroorzaken. Het is daarom lastig een opsomming te geven. Opvallend is het haarverlies bij mensen die last hebben van infecties. Men spreekt dan van alopecia parvimaculata of alopecia symptomatica. Voorbeelden van dergelijke infecties zijn gordelroos, wondroos en abcessen. 

Een probleem met de stofwisseling of een slecht functionerende schildklier kunnen ook haarverlies veroorzaken. Omdat plotselinge haaruitval sowieso een indicatie kan zijn van ziekte is het raadzaam om een arts te raadplegen, zodat deze een diagnose kan stellen.

Medicijngebruik en Haarverlies

Medicijnen, nodig voor de behandeling van een ziekte, kunnen haarverlies veroorzaken. Vooral bij het gebruik van kankermedicatie, met name chemotherapie, schildkliermedicatie, antistollingsmedicijnen, bètablokkers, bloedverdunners en antistollingsmiddelen kan haarverlies optreden. Ook medicijnen die invloed hebben op de hormoonbalans, zoals anticonceptiemiddelen bij vrouwen, kunnen zorgen voor haarverlies.

Haarverlies en Leeftijd

Haaruitval wordt vaak gezien als gevolg van ouder worden. Ook bij jonge mensen treedt echter overmatig haarverlies op.  Zelfs baby’s kunnen haar verliezen. Bij zuigelingen worden de verloren haren gelukkig meestal snel weer aangevuld. Op latere leeftijd verloopt dit regeneratieproces langzamer en minder actief.

Normaal haarverlies behoort zeker tot het verouderingsproces en wordt daarom ‘alopecia senilis’ genoemd. Niet alleen de gebruikelijke processen die haren en haarwortels doorlopen maar ook het algemene celverouderingsproces veroorzaken haaruitval. Bij veel vrouwen gaat de overgang (menopauze) gepaard met meer haarverlies. In deze periode doen zich veel hormoonschommelingen voor en deze beïnvloeden de mate van haarverlies.

Haaruitval wordt vaak gezien als gevolg van ouder worden. Ook bij jonge mensen treedt echter overmatig haarverlies op.

Oplossingen bij haaruitval

Hierboven hebben wij de meest voorkomende oorzaken van haarverlies opgesomd. Er zijn echter nog meer mogelijke oorzaken. Onze Omorfy specialisten kunnen u helpen bij het vaststellen van de mogelijke oorzaak van uw haaruitval. Daarnaast kan een bezoek aan een dermatoloog helderheid bieden. Middels een trichogram, een haaronderzoek, kan de oorzaak van haaruitval beter vastgesteld worden. Hierbij wordt de gezondheid van uw haarwortel bekeken.

Wanneer de oorzaak van uw haarverlies in kaart is gebracht kan Omorfy u mogelijk een blijvende oplossing bieden. Wij hebben hiervoor meerdere middelen, zoals haartransplantatie en haarverbetering door een haargroei bevorderende behandeling. Neem vooral contact op voor een vrijblijvend consult.

Veelgestelde vragen

Mocht je een vraag hebben die hier niet staat neem dan contact met ons op.

De behandeltijd bij een haartransplantatie varieert afhankelijk van de behandeling, het aantal grafts en overige factoren. Houdt u er rekening mee dat u de dag vrij houdt voor de haartransplantatie en ongeveer om 16:00 weer klaar bent. U bent een dag van ’s-ochtends tot ‘s-middags in onze kliniek. Aan het einde van de middag gaat u naar huis. De haartransplantatie en de medicijnen hebben geen invloed op de rijvaardigheid, toch vinden sommige cliënten het prettiger zich te laten vervoeren.

Een haartransplantatie is een permanente oplossing voor haaruitval. De getransplanteerde grafts, ook wel haarzakjes genoemd, afkomstig uit het donorgebied hebben andere kenmerken en eigenschappen dan de overige haren op uw hoofd. Door deze afwijkende genetische eigenschappen zijn deze grafts ongevoelig zijn voor het DHT-hormoon. Haarzakjes die op de juiste wijze uitgehaald en geplaatst worden, blijven nieuwe haren produceren.

Het grote verschil tussen FUT en FUE haartransplantatie zit in de manier van het oogsten van de haarzakjes. Bij FUT methode word een reepje huid uit het donorgebied, de haarkrans, gesneden en daarna wordt de hoofdhuid gehecht. De FUT methode laat een zichtbaar litteken achter die bedekt moet worden met (langer) haar aan de achterzijde. Ook ervaren mensen meer pijn achteraf door deze wond. Bij de FUE haartransplantatie wordt met een holle naald van 0,75mm of kleiner een haarzakje, graft, uit het donorgebied gehaald. Deze ingreep wordt ook wel extractie genoemd en gebeurt onder plaatselijke verdoving. Het uithalen wordt verdeeld gedaan over het donor gebied zodat er geen kale plekken kunnen ontstaan. Omorfy voert geen FUT haartransplantaties uit.

Omorfy haarkliniek is gevestigd in Bunnik, vlakbij Utrecht. Bunnik ligt centraal in Nederland en is ook goed bereikbaar uit België en een stuk van Duitsland. Daarnaast is er een goede en snelle treinverbinding naar Schiphol.

Indien je een litteken op het hoofd heb waar geen haren groeien kan een haartransplantatie daar een oplossing voor zijn. Van te voren moet er goed bepaald worden hoe de huid van het ontvangstgebied maar er zijn goede mogelijkheden. Maak gerust een afspraak om de oplossingen door de nemen met een specialist.

Een haartransplantatie kan om diverse redenen worden afgeraden. Zoals bij iedere andere cosmetische ingreep kent een haartransplantatie zogenaamde contra-indicaties. Bespreek met de arts bij het consult uw situatie zoals diabetes, acute en chronische huidinfecties, bepaalde auto-immuunaandoeningen, hart- en vaatziekten. Een haartransplantatie kent geen maximale leeftijdsgrens. Bij jonge mensen tussen de 20 a 25 jaar wordt het afgeraden omdat er op die leeftijd nog veel groei en maar ook nog haaruitval is. Daarnaast verandert het gezicht in deze leeftijd ook nog sterk. Vraag een consult aan en bespreek het.

Zeker, Omorfy investeert veel tijd en geld in nieuwe technieken en toepassingen van nieuwe medicaties. Vraag hierna bij het bezoek.

De verdoving die wij toepassen is naaldloos. Naaldloos verdoven gebeurt met een speciale pen die de verdoving onder de huid drukt. Dit is een pijnloze handeling. Na het naaldloos verdoven zullen wij het verdoofde gebied extra bij verdoven maar doordat het gebied al is verdoofd zult u hier geen pijn van ervaren. Tijdens de behandeling zal u geen pijn ervaren omdat het hele behandelde gebied is verdoofd.

  •  

Dit is afhankelijk van het gebied wat u wilt laten behandelen. Als u de inhammen of alleen de kruin laat behandelen is 1 behandeling voldoende. Wilt u het hele hoofd laten behandelen dan zijn meerdere behandelingen nodig. 9-12 maanden na de behandeling is het uiteindelijke resultaat zichtbaar en het donorgebied volledig hersteld.

Het donor haar word uit de achterkant en zijkanten van het hoofd gehaald. Deze haren zijn niet gevoelig voor het hormoon dat de haaruitval veroorzaakt. Dit kunt u ook terug zien bij mannen die vrijwel helemaal kaal zijn. Er blijft altijd een krans over en deze haren zijn geschikt voor transplantatie. Omdat deze haren niet gevoelig zijn voor het hormoon geven wij levenslange garantie op het blijvende resultaat van de getransplanteerde haren. Houd er wel rekening mee dat het proces van haarverlies van de haren die er nog staan wel door gaat. Onze gespecialiseerde arts kan u begeleiden in dit proces om het verdere verloop van de haaruitval te remmen of zelfs helemaal te stoppen. Zie voor meer informatie ook de pagina over haarverbetering.

Een consult voor haartransplantaties is bij ons vrijblijvend en kosteloos. Tijdens het consult word uw huidige situatie uitvoerig besproken en een behandelplan opgesteld. Na consult kunt u direct een haartransplantatie behandeling inplannen of er rustig over nadenken. Omdat Omorfy beschikt over 5 luxe behandelkamers zijn er korte wachttijden. Dit houd in dat u snel kan worden behandeld. Boek een gratis consult met de knop bovenaan deze pagina

Klant ervaringen

Meer weten over de mogelijkheden van een haartransplantatie?

Wilt u meer weten over wat de haartransplantatie mogelijkheden voor u zijn? Gebruik het contactformulier of vraag telefonisch een vrijblijvend consult aan. Ook als u nog verdere vragen heeft over onze werkwijze kunt u bij ons terecht. Wij helpen u graag verder!

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam & achternaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gratis consult

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam & achternaam*
*

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.