PRP (Platelet Rich Plasma) behandeling

Haaruitval vrouwen

Haaruitval vrouwen komt helaas steeds vaker voor. Extreme haaruitval kan het zelfvertrouwen van een vrouw ernstig aantasten, vooral als het haarverlies snel en hevig verloopt. Wij van Omorfy willen vrouwen met haaruitval helpen dit probleem te verminderen. Haaruitval vrouwen kent vele oorzaken. We onderscheiden hierbij een verschil tussen kortstondig haarverlies en permanente haaruitval die kaalheid veroorzaakt vrouwen

Wat veroorzaakt haaruitval vrouwen?

Ieder mens verliest haar. Dat is onderdeel van de normale haargroeicyclus. We verliezen onder gezonde omstandigheden 100 – 150 haren per dag. Dit klinkt heftig, maar we hebben wel 100.000 tot 150.000 haarfollikels, haarzakjes, op onze hoofdhuid. Wanneer er meer haaruitval is dan nieuwe haargroei kan dat uiteindelijk leiden tot dunner uitziend haar of kale plekken. In dat geval spreken we van overmatige haaruitval vrouwen.

Haaruitval kan plotseling optreden bij vrouwen. Dit haarverlies kan diffuus zijn, oftewel verdeeld over een groter deel. Er kunnen tevens kale plekken voorkomen. Haaruitval kan zich concentreren op een bepaald gebied zoals de kruin of bij de slapen of verdeeld over een groter deel van het hoofd.

Haaruitval bij mannen en vrouwen, Omorfy Haarkliniek
Fue haartransplantatie

Vrouwen met plotselinge haaruitval verliezen meestal niet al hun haar maar het is wel duidelijk merkbaar en zichtbaar.

Haartransplantatie kan zowel bij mannen als bij vrouwen een duurzame oplossing zijn voor dit probleem

Haargroeicyclus vrouwen

De groei van ons haar kent drie fasen:

De groeifase (anagene fase)

De groeifase duurt 2 tot 7 jaar afhankelijk van het soort haar. Haar groeit in een normaal tempo ongeveer 1 tot 2 cm per maand. Nieuwe haarcellen drukken de bestaande haarcellen naar buiten. Het haar wordt daardoor steeds langer. Een haar kan in de groeifase tot 80 cm lang worden.  Ongeveer 80% van ons haar bevindt zich op elk gegeven moment in deze fase.

Voor wenkbrauwen en wimpers is deze fase veel korter.

De overgangsfase (katagene fase)

De haar heeft in de groeifase zijn maximale lengte bereikt. Daarna bereidt de haarwortel zich voor om de haar af te stoten. Dit proces heet de overgangsfase. Deze fase duurt twee à drie weken.

De rustfase (telogene fase)

De rustfase duurt over het algemeen ongeveer 3 maanden. Ongeveer 10-15% van het haar op je hoofd bevindt zich op een gegeven moment in deze fase.  Een nieuwe haar begint te groeien en de oude verlaat daarom op een gegeven moment het lichaam. Het is dus niet vreemd dat je deze haren terugvindt op je hoofdkussen, bij het douchen, of in je haarborstel.

Erfelijke Haaruitval

Alopecia androgenetica, erfelijke haaruitval, is de meest voorkomende oorzaak van haaruitval vrouwen.  Dit type haaruitval vrouwen begint meestal tussen de leeftijden van 12 en 40 jaar. Het haarverlies is niet zo extreem dat het waargenomen wordt. Vanaf het 65e levensjaar heeft meer dan 50% van de vrouwen merkbaar last van haarverlies door alopecia androgenetica.

 

Alopecia androgenetica wordt niet gezien als een ziekte. Het is een natuurlijk proces in het lichaam dat beïnvloed wordt door erfelijke factoren en hormonen. Vrouwen hebben hier vooral tijdens en na de overgang last van. De productie van het hormoon oestrogeen loopt dan sterk terug.

Hormonale invloed op alopecia androgenetica

Het mannelijke hormoon dihydrotestosteron (DHT) verstoort het proces van haargroei en verkort de groeifase van de van 2-7 jaar naar enkele maanden. Het nieuwe haar komt steeds dunner terug en op den duur sterft het haarzakje, oftewel de haarfollikel, af waarna er geen haar meer terugkomt. Het gevolg is een dunner wordende haardos boven op het hoofd en verspreid over het gehele haaroppervlak. Deze kaalheid is blijvend.

Komt deze vorm van haaruitval in je familie voor? Dan is de kans groot dat ook je hier mee te maken krijgt.

Ontstaan er kale plekken? Dan is er geen sprake meer van natuurlijke haaruitval, maar van overmatige haaruitval.

Extreme haaruitval vrouwen

Haaruitval vrouwen gebeurt vaak snel.  Er is meestal ineens last van extreem haarverlies, waarbij het haar met plukken tegelijk uitvalt. Vrouwen met plotselinge haaruitval verliezen meestal niet al hun haar maar het is wel duidelijk merkbaar en zichtbaar.

Wat veroorzaakt deze extreme haaruitval vrouwen? De meeste gevallen van plotselinge en extreme haaruitval vrouwen worden veroorzaakt door telogeen effluvium. Telogen effluvium is tevens de op één na meest voorkomende vorm van haaruitval vrouwen. Telogene effluvium begint wanneer een stressvolle gebeurtenis ervoor zorgt dat actief groeiende haren niet meer groeien. Ongeveer twee maanden na deze stressvolle gebeurtenis kan tot 70% van de haren uitvallen.

Een haaruitval behandeling begint met een adviesgesprek
Resultaat 6 maanden na haartransplantatie vrouw 2

Telogeen effluvium uitgelegd

Bij telogeen haarverlies begint de katogene (overgangs-) fase veel eerder dan normaal. De haren vallen na vier maanden tegelijk uit. Telogeen effluvium kan ook langzaam beginnen en langer dan zes maanden aanhouden. We spreken dan van chronisch telogeen haarverlies. 

Dit is vaak het gevolg van een schildklierafwijking, medicijngebruik of bloedarmoede. Stress kan er ook een rol in spelen. In de meeste gevallen is er sprake van spontaan herstel nadat de onderliggende oorzaak aangepakt is.

Haaruitval volgens het vrouwelijk patroon

Bij Omorfy kunnen wij in vrijwel alle gevallen een haartransplantatie behandeling uitvoeren. Vraag een consult aan welke behandeling voor je geschikt is

Totale haaruitval vrouwen

Totale kaalheid vrouwen is gelukkig zeldzaam. Dit soort kaalheid vrouwen wordt alopecia universalis genoemd. Alopecia universalis is vergelijkbaar met alopecia areata, maar in plaats van het verliezen van plukken haar wordt al het haar compleet afgestoten. Totale kaalheid vrouwen kan ook optreden als gevolg van chemotherapie. Het goede nieuws is dat het haar na afloop van deze behandeling weer gaat groeien.

Haaruitval volgens het vrouwelijk patroon

Haaruitval volgens het vrouwelijke patroon

Haaruitval volgens het vrouwelijk patroon (HVP) komt voor op de kruin en lijkt op de vrouwelijke tegenhanger van alopecia androgenetica zoals deze bij mannen wordt gezien. HVP is een type haaruitval dat regelmatig voorkomt bij vrouwen in de menopauze. Haaruitval is voor veel vrouwen een groot probleem en kan aanleiding geven tot emotionele stress en zelfs depressiviteit.

Vrouwelijke kaalheid kenmerkt zich door diffuse haaruitval over de gehele bovenkant van het hoofd en de kruin. Hierbij blijft de haarlijn of haargrens meestal intact. Volledig kaalheid komt bij het vrouwelijke patroon niet voor. Wel kunnen er kale plekken ontstaan.

De meeste zwellingen kunt u voorkomen door het transplantatie gebied in het begin zo’n 10 minuten per uur met een ice-pack te koelen. Haarspecialisten adviseren om zeker gedurende de eerste maand na de transplantatie niet teveel in de zon te zitten. Niet roken na de baardtransplantatie beïnvloedt het resultaat meestal positief.

Kaalheid bij vrouwen door overmatige haaruitval is niet nodig

Ervaar je overmatige haaruitval en zie je dunne of kale plekken verschijnen? Wilt je een volle haardos terug? Bij Omorfy bent je in goede handen. Bij  ons kun je  terecht voor haargroei stimulerende behandelingen en haartransplantaties. Wij kunnen je helpen bij haaruitval en kale plekken op het hoofd, in de wenkbrauwen en bij littekens in behaarde gebieden. Lees meer over haartransplantaties voor vrouwen en zie wat wij voor je kunnen betekenen. 

Direct meer goed en gedegen advies over je haaruitval? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gratis consult, zodat wij samen met je alle mogelijke behandelingen kunnen bespreken.

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam & achternaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gratis consult

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam & achternaam*
*

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.