Alopecia: is dit een haarziekte of niet?

Alopecia staat bekend als een haaruitval ziekte, maar pleksgewijze kaalheid is de beste manier waarop de ziekte Alopecia omschreven kan worden. Dit begint vaak met verlies van het haar op het hoofd, waarna ook het overig lichaamshaar uit kan gaan vallen. Zo kan er sprake zijn van verlies van het haar op de benen, bij de wimpers en bij de wenkbrauwen.

Wat voor haaruitval ziekte Alopecia precies is? Sommige mensen duiden dit aan als een haaruitval ziekte, terwijl andere het als een auto-immuunziekte zien. Dat laatste is absoluut het geval; bij deze ziekte valt het lichaam haar eigen haarwortelzakjes aan. De groei van de haartjes stopt hierdoor, waarna de haren uitvallen.

Unieke vorm van haar ziekte

Er kan gesteld worden dat Alopecia een unieke vorm van haaruitval ziekte is. Deze kaalheid ziekte ontstaat niet door bijvoorbeeld ouderdom of stress, zoals bij ‘normale’ haaruitval wel het geval kan zijn. Belangrijk gevolg hiervan is dat Alopecia op een andere manier aangepakt moet worden.

Hieronder leest u meer over de Alopecia haaruitval ziekte.  

Wat is Alopecia precies?

De letterlijke vertaling van haaruitval Alopecia is ‘kaalheid’. Deze kaalheid ontstaat doordat het lichaam haar eigen haarwortelzakjes aanvalt. Hoe dit proces precies verloopt, verschilt van persoon tot persoon. In veel gevallen gaat het gepaard met plotseling haarverlies, met plukken haar die uitvallen, met kale plekken op het hoofd/lichaam of met geleidelijke haarverlies.

Hoe ontstaat deze haaruitval ziekte?

Deze haaruitval ziekte ontstaat doordat de afweer van het lichaam verstoord raakt. Het afweersysteem keert zich als het ware tegen het eigen lichaam, waardoor het eigen lichaam ‘aangevallen’ wordt. In dit geval gaat het om het aanvallen van de eigen haarwortels.

Haaruitval Alopecia zorgt ervoor dat haarwortelzakjes gaan ontsteken. Het gevolg hiervan is dat de haartjes niet meer op de normale/duurzame manier kunnen groeien. De haartjes die wel nog doorkomen, zijn zwakke en breekbare haren. Deze haren vallen uit snel uit, waardoor de kale plekken ontstaan.

Het gevolg is evident: op den duur groeien er helemaal geen haren meer uit de haarwortels. Hoe dit precies komt? In sommige gevallen is er sprake van een erfelijke aanleg. In andere gevallen is er sprake van een andere stoornis in het afweersystemen. Deze stoornissen kunnen elkaar aanwakkeren en elkaar versterken.

Haaruitval Alopecia areata

Heeft u plotseling last van haarverlies? Of is het haarverlies heel plaatselijk? Dan is het goed mogelijk dat u last van haaruitval Alopecia areata heeft. Deze termen betekenen vrij vertaald ‘pleksgewijze kaalheid’.

Bij haaruitval Alopecia areata is er sprake van ronde of ovale gebieden die helemaal kaal worden. De gebieden rondom dit gebied blijven wel over gezonde haren beschikken. Het gevolg is dat u boven op het hoofd bijvoorbeeld een ronde of ovale kale plek krijgt.

Haaruitval Alopecia areata komt niet alleen bij de hoofdhuid voor, maar ook bij de baard. Het is zelfs mogelijk dat deze haaruitval ziekte zich over het gehele lichaam verspreidt.

Alopecia totalis

Haaruitval Alopecia totalis is de overtreffende vorm van Alopecia areata. Bij deze haaruitval ziekte is er sprake van volledige haaruitval op de hoofdhuid, wenkbrauwen, wimpers en baard.

Zodra ook de haren bij de benen en oksels uitvallen, is er sprake van Alopecia universalis. Dit is de meest extreme vorm van deze haaruitval ziekte die haaruitval met zich meebrengt.

Alopecia diffusa

Het type ‘Alopecia diffusa’ kenmerkt zich door tijdelijk haarverlies. Het haar valt opeens in overvloed uit, waarbij eigenlijk altijd de gehele hoofdhuid aangetast wordt. In veel gevallen is Alopecia diffusa het gevolg van een haaruitval ziekte of medicatie.

Alopecia diffusa kan wel aangepakt worden. Daarvoor is het zaak om naar de oorzaak van het probleem te kijken. Door vervolgens bijvoorbeeld van medicatie te veranderen, is het mogelijk om het plotselinge haarverlies een halt toe te roepen.

Alopecia androgenetica

Veel mannen krijgen op den duur last van deze haaruitval ziekte. Deze kaalheid ontstaat door het mannelijke hormoon ‘androgeen’. Neemt niet weg dat ook vrouwen last (kunnen) krijgen van Alopecia androgenetica. De manier waarop dit ontstaat, is wel anders:

  • Mannen: bij mannen valt in eerste instantie het haar bij de haargrens, de slapen en de kruin uit.
  • Vrouwen: bij vrouwen is er vooral sprake van een andere samenstelling van het haar. Het haar wordt dunner, waarna het geleidelijk aan uit begint te vallen.

Alopecia androgenetica is een erfelijke haaruitval ziekte. Verschillende hormonen beïnvloeden dit proces bovendien, waardoor hier in eerste instantie niks aan te doen is. Door bijvoorbeeld een haartransplantatie behandeling te ondergaan, kunt u de haargroei wel weer stimuleren.

Belangrijkste kenmerken van Alopecia

  • Onvoorspelbaar: het is absoluut een feit dat Alopecia onvoorspelbaar is. Dit geldt niet alleen voor de aanleiding, maar ook voor het verloop van deze haaruitval ziekte.
  • Relatief heftig: bij veel mensen is Alopecia een vrij heftige vorm van een haaruitval ziekte. Dit komt onder meer doordat het gevolg van deze ziekte snel duidelijk wordt. Onzekerheid en angst voor wat komen gaan, zijn logische gevolgen.
  • Afwachten: op het moment dat iemand last van Alopecia heeft, is het vooral een kwestie van afwachten. Het is namelijk niet zo dat de groei van de haren beïnvloed of hersteld kan worden. Uiteindelijk is het een kwestie van afwachten, afwachten en nog eens afwachten.

Is er een behandeling tegen Alopecia mogelijk?

In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om iets tegen Alopecia te doen. Met een speciale haarstamcel transplantatie is het mogelijk om deze haaruitval ziekte tegen te gaan. Of dit daadwerkelijk mogelijk is, verschilt van persoon tot persoon.

Conclusie: Alopecia is zeker een haaruitval ziekte

Alopecia is een van de haaruitval ziektes die het meest voorkomt. Dit komt onder meer doordat er verschillende vormen van deze haaruitval ziekte bestaan. Op basis van de betreffende vorm kan een behandelplan uitgestippeld worden, maar dit is niet in alle gevallen mogelijk. Bent u benieuwd of u een behandelplan kunt ondergaan? Neem gerust contact met ons op. Als de nieuwste, modernste en meest klantgerichte haarkliniek staan wij graag voor u klaar!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gratis consult

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam & achternaam*
*

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.