facebook-pixel

Adres Kliniek

Fruitweg 36, 3981 PA Bunnik

Haaruitval mannen

Worden uw inhammen groter en trekt uw haarlijn terug? Haaruitval is helaas iets waar bijna iedere man mee te maken krijgt. Vanaf hun 50e krijgen de meeste mannen haarverlies. Bij meer dan een derde van de mannen komt haaruitval echter al rond het 30e levensjaar voor en leidt dit tot kaalheid. Een groot aantal van hen ervaart dit niet als prettig. Het proces van haarverlies mannen is niet te stoppen maar soms wel te remmen. Daarnaast kan een haartransplantatie uitkomst bieden bij haaruitval op deze leeftijd.

Naast kaalheid van het hoofd komen haaruitval of kale plekken ook voor bij baard en snor. Daarnaast vertonen littekens in behaarde gebieden vaak verminderde haargroei. Belangrijk is vast te stellen wat de oorzaak van haaruitval mannen is. Maak daarvoor een afspraak met een specialist van Omorfy.

Heb ik haaruitval?

Misschien goed om even stil te staan bij de mate van haaruitval mannen. Ieder mens verliest haar maar dat betekent niet gelijk dat u kaal wordt. Alopecie is het bovenmatig verliezen van haar. Overmatige haaruitval mannen hoofdhaar kan op alle delen van het lichaam plaatsvinden en kale plekken veroorzaken. Iedere man verliest per dag gemiddeld 100 hoofdharen. Dit is niet zichtbaar omdat er per dag even veel haar bij groeit. 

Is het verlies groter dan de aanwas dan spreken we van overmatige haaruitval mannen. Het haarverlies wordt zichtbaar en na verloop van tijd ontstaan er dunne en kale plekken op het hoofd. Mannen krijgen bij haaruitval inhammen en de haarlijn aan de voorzijde wordt hoger. Haaruitval mannen laat in een volgende fase een dunne kruin zien

Haaruitval mannen

“Het lastige van het bepalen van de oorzaak van haaruitval is dat er veel oorzaken kunnen zijn voor haarverlies mannen.t”

Oorzaak haaruitval mannen

De oorzaken van haaruitval zijn uitgebreid onderzocht. Het overgrote deel van mannelijke kaalheid is erfelijk (alopecia androgenetica) en kan al ontstaan op jonge leeftijd. Naast deze erfelijke vorm van haaruitval mannen komen er andere oorzaken voor.  Denk bijvoorbeeld aan een haarziekte, stress of andere externe factoren. 

Het lastige van het bepalen van de oorzaak van haaruitval is dat er veel oorzaken kunnen zijn voor haarverlies mannen. In ruim 95 procent van de gevallen  gaat dus het om erfelijke haaruitval, oftewel alopecia androgenetica.  Bij deze vorm van haaruitval mannen is het hormoon DHT, dihydrotestosteron, meestal de boosdoener. Dit hormoon wordt in het lichaam omgezet vanuit het hormoon testosteron. Iedereen heeft DHT in het lichaam, maar bij sommige mensen is het niveau verhoogd. Daarnaast kan iemand gevoeliger zijn voor de invloed van DHT.

Hoe DHT, dihydrotestosteron, uw haaruitval beïnvloedt

Als de haarzakjes gevoelig zijn voor DHT gaan ze krimpen. De haren worden steeds dunner. Als de haarzakjes te zwak worden kunnen ze geen haar meer produceren. De haren vallen uit en ontstaat er kaalheid. Zoals gezegd verschilt de gevoeligheid van de haarzakjes voor dihydrotestosteron per persoon. Er zijn mensen waarbij het tientallen jaren duurt voordat er kaalheid optreedt. Bij anderen begint het al kort na het twintigste levensjaar en leidt het tot snelle kaalheid op jonge leeftijd. 

Haaruitval mannen verloopt vaak volgens een vast patroon. Hoe verder het proces van kaal worden gevorderd is, hoe beperkter de mogelijkheden voor een behandeling worden. Wacht daarom niet te lang voor u tot een behandeling overgaat. Boek snel een gratis consult en bespreek de mogelijkheden.

Een haartransplantatie is een beproefde en veilige behandeling waarvan u de rest van uw leven plezier heeft.

Classificatie van haarverlies mannen

Mannen merken haarverlies pas goed op als meer dan de helft van alle haarzakjes aangetast zijn door het hormoon DHT. Het duurt lang voordat DHT effect heeft op de haarzakjes, waardoor de gevolgen pas na een langere periode zichtbaar worden. Eén kenmerk van deze vorm van kaalheid is dat de gewone haren  in toenemende mate worden vervangen door donsachtig haar. Ook zien we dat er periodes zijn van veel en weinig haarverlies. 

De Norwood-Hamilton-schaal is een systeem dat de progressie van mannelijke kaalheid classificeert.  Het geeft het proces van mannelijke haaruitval stapsgewijs weer en legt de mate ervan met een code vast. Dr. James Hamilton introduceerde deze schaal rond 1950. Sindsdien classificeren artsen en haarspecialisten de stadia van haaruitval van hun patiënten door middel van deze methode. In de jaren 70 werkte Dr. O. Norwood het model bij. Dit systeem wordt vandaag de dag nog over de hele wereld gebruikt bij het indiceren van kaalheid mannen, ook door de specialisten van Omorfy.

De 7 stadia van kaalheid bij een man

Mannen verliezen hun haar volgens bepaalde patronen. Haarverlies treedt bij sommigen het eerst op bij de slapen. Anderen verliezen het eerste haar aan het achterhoofd (vertex). De schaal van Norwood-Hamilton-schaal onderscheidt 7 hoofdfasen en mates van kaalheid mannen.  Deze stadia variëren van een volle haardos tot een enkele haarstrook aan de achterkant en zijkanten van het hoofd.

De stadia van mannelijke uitval volgens de Norwood-Hamilton-schaal:

Fase 1

Geen terugtrekkende haarlijn en nog geen zichtbaar haarverlies. Deze fase kan gezien worden als de “Adolescente” haarlijn.

Fase 2

Een licht terugtrekkende haarlijn rondom de slapen, meestal symmetrisch. De haarwortelzakjes verminderen enigszins in grootte.

Fase 3

Zichtbaar teruggetrokken haarlijn aan de linker- en rechterkant van het voorhoofd. De haarlijn begint de karakteristieke M-vorm te krijgen.  De slapen zijn nog maar dun bedekt met haar. Norwood omschrijft deze fase als de eerste in het daadwerkelijk kalen. De duur van de groeifase neemt af.

Fase 4

Een gematigd niveau van haarverlies bij de slapen en de teruggetrokken haarlijn beter zichtbaar in combinatie met haarverlies bovenop het hoofd die aansluit op de kroon (vertex). Het aantal haren dat in de blijvende uitvalfase zit neemt toe.

Fase 5

Het haarverlies rond de slaap en bovenop het hoofd neemt verder toe. Beide gebieden worden nog gescheiden door een dunne streep haar. Het kale gebied is aanzienlijk groter dan voorheen.

Fase 6

Er is sprake van een nog groter gebied van kaalheid en aanzienlijk haarverlies. Het kale gebied rond de slaap aan de rechter- en linkerkant zijn nu verbonden met het kale gebied boven op het hoofd.

Fase 7

Dit is de laatste fase van kaalheid. Er is nog slechts een krans natuurlijk haar aanwezig. Dit loopt van oor tot oor over het achterhoofd en wordt meestal beschreven als een ‘hoefijzer’.

Bij Omorfy kunnen wij in vrijwel alle gevallen een haartransplantatie behandeling uitvoeren. Vraag een consult aan welke behandeling voor u geschikt is

Kaalheid mannen door overmatige haaruitval is niet nodig

Ervaart u overmatige haaruitval en ziet u dunne of kale plekken verschijnen? Wilt u uw volle haardos terug? Bij Omorfy bent u in goede handen. U kunt bij ons terecht voor haargroei stimulerende behandelingen en haartransplantatie. Wij kunnen u helpen bij haaruitval en kale plekken op het hoofd, in het baard- en snorgebied en bij littekens in behaarde gebieden.

Lees verder over onze haargroeibevorderende behandeling en over haartransplantatie bij mannen

Direct meer goed en gedegen advies over uw haaruitval? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gratis consult, zodat wij samen met u alle mogelijke behandelingen kunnen bespreken.

Meer weten over haargroei stimulerende behandelingen en mogelijkheden van haartransplantatie?

Wilt u meer weten over haargroei stimulerende behandelingen en of haartransplantatie? Gebruik het contactformulier of vraag telefonisch een vrijblijvend consult aan. Ook als u nog verdere vragen heeft over onze werkwijze kunt u bij ons terecht. Wij helpen u graag verder!

Laat uw gegevens achter voor een

Advies op maat

Laat uw gegevens achter voor een

Gratis Consult

Laat uw gegevens achter voor een

Gratis Consult