facebook-pixel

Adres Kliniek

Fruitweg 36, 3981 PA Bunnik

Haaruitval

Haaruitval komt veel voor en is vervelend voor iedereen. haarverlies komt bij mannen maar ook steeds vaker bij vrouwen voor. Haaruitval bij mannen wordt gezien als een normaal verschijnsel dat hoort bij ouder worden. Als haaruitval echter al op jongere leeftijd zichtbaar wordt vinden veel mannen dat niet fijn. Bij vrouwen komen haaruitval en kale plekken ook regelmatig voor.  Toch is het een onderwerp waar we niet graag over praten. 

Wat is eigenlijk haaruitval?

Haaruitval of alopecie is het bovenmatig verliezen van haar. Naast op het hoofd kan haaruitval ook op andere delen van het lichaam plaatsvinden en daar kale plekken veroorzaken

Ieder mens verliest per dag gemiddeld 100 hoofdharen. Dit is normaal gesproken niet zichtbaar omdat er per dag even veel haar bij groeit. Is het verlies van oude haren groter dan de aanwas van nieuwe haren? Dan spreken we van haaruitval. Haaruitval of haarverlies wordt op den duur zichtbaar. Na verloop van tijd ontstaan er namelijk kale plekken op het hoofd. Haaruitval begint vaak aan de voorzijde – in de vorm van inhammen – en op het hoofd rond de kruin.

FUE haartransplantatie

“Haaruitval kent vele oorzaken. Er bestaat daarom geen algemeen middel tegen haaruitval.”

Haartransplantatie kan zowel bij mannen als bij vrouwen een duurzame oplossing zijn voor dit probleem

Het natuurlijke proces van haaruitval

Het deel van haar wat wij zien zijn eigenlijk afgestorven haarcellen. Meerdere van deze haarcellen – voornamelijk gemaakt uit het eiwit keratine – vormen aaneengeschakeld een haar. Haren die u in uw borstel of kam vindt leven dus niet meer. 

Het levende deel, de haarwortel, ligt onder de huid. De haarwortel ligt schuin onder de huid. Dit geeft de groeirichting die ook bij haartransplantatie erg belangrijk is om terug te krijgen. Vanuit die haarwortel groeit telkens weer een nieuwe haar.

Haargroei kent drie fasen

  • De groeifase (anagene fase)

De groeifase duurt 2 tot 7 jaar, afhankelijk van het soort haar. De haarwortel vormt in deze fase steeds nieuwe haarcellen. Deze nieuwe haarcellen drukken de bestaande haarcellen naar buiten waardoor het haar steeds langer wordt. Een haar kan in de groeifase tot 70 cm lang worden.  Het grootste gedeelte van ons haar, wel 80%, bevindt zich in deze fase.

  • De overgangsfase (catagene fase)

De haar heeft in de groeifase zijn maximale lengte bereikt. Daarna bereidt de haarwortel zich voor om de haar af te stoten. Dit proces heet de overgangsfase. Deze fase duurt twee à drie weken.

  • De rustfase (telogene fase)

De rustfase duurt over het algemeen ongeveer 3 maanden. Ongeveer 10-15% van het haar op uw hoofd bevindt zich op een gegeven moment in deze fase.  Een nieuwe haar begint te groeien en de oude verlaat daarom op een gegeven moment het lichaam. Het is dus niet vreemd dat u deze haren terugvindt op uw hoofdkussen, bij het douchen, of in uw haarborstel.

Ontstaan er kale plekken? Dan is er geen sprake meer van natuurlijk haarverlies, maar van overmatige haarverlies. Deze soort haaruitval is vervelend en tast vaak het zelfvertrouwen aan. Er zijn veel mogelijke oorzaken van overmatige haaruitval.

Ontstaan er kale plekken? Dan is er geen sprake meer van natuurlijke haaruitval, maar van overmatige haaruitval.

Oorzaken van haarverlies

Het uitvallen van haar kent vele oorzaken. Er bestaat daarom geen algemeen middel tegen haaruitval. Elke vorm van haaruitval vraagt om een andere aanpak. De arts van Omorfy zal proberen de oorzaak samen met u vast te stellen. 

Vaak speelt één van de volgende factoren een rol:

Erfelijke factoren

Volgens wetenschappers wordt haarverlies voor een groot deel genetisch bepaald. Vooral bij mannelijke haarverlies is dit het geval. We spreken dan van alopecia androgenetica, ofwel androgenetische haaruitval. Alopecia androgenetica ontstaat onder invloed van androgenen, de ‘mannelijke’ hormonen. Bij mannen leidt dit snel tot kaalheid. De inhammen worden dieper, de haarlijn trekt zich terug en de kruin wordt zichtbaar. Lees verder haaruitval bij mannen.

Voor de duidelijkheid: dit soort haaruitval komt zowel bij mannen als vrouwen voor, maar bij vrouwen wel  in lichtere mate. Bij hen is alopecia androgenetica het meest zichtbaar bij de haarscheiding en verloopt de haarverlies meer diffuus. Lees verder haaruitval bij vrouwen.

Haartransplantatie kan zowel bij mannen als bij vrouwen een duurzame oplossing zijn voor dit probleem. Maak een vrijblijvende afspraak met de specialist van Omorfy.

Haaruitval door stress.

Uit onderzoek is gebleken dat stress zowel direct als indirect invloed heeft op haargroei. Ingrijpende emotionele gebeurtenissen en periodes van verhoogde stress beïnvloeden de haargroei negatief en veroorzaken overmatige haarverlies. Onderzoekers gaan daarom uit van een verband tussen stress en gevallen van alopecia areata, oftewel pleksgewijze haaruitval. Voor alopecia diffusa, diffuse haaruitval. is dit verband ondertussen wetenschappelijk bewezen.

Indien de haarverlies langdurig blijft aanhouden kunt u onze arts vrijblijvend raadplegen voor een oplossing.

Verstoord immuunsysteem

Alopecia areata, plaatselijke kaalheid, is een minder bekende aandoening. Toch is dit in Nederland na androgenetische alopecia de meest voorkomende haaraandoening. Bij alopecia areata ontstaan er vrij plotseling ronde kale plekken in behaarde gebieden. 

Alopecia areata kan op iedere leeftijd optreden bij zowel mannen als vrouwen. De oorzaak is niet duidelijk, maar men vermoedt dat auto-immuunziekten een rol spelen. Bij auto-immuunziekten ontstaan er ziekten doordat het immuunsysteem antistoffen tegen het eigen lichaam produceert, in dit geval tegen de haarwortels. Mogelijkerwijs speelt erfelijkheid ook een rol.

Haarverlies door een slecht voedingspatroon

Voedingsstoffen zijn overal in de natuur essentieel voor groei. Ongezonde voeding en weinig variatie in voeding veroorzaken een tekort aan voedingsstoffen, waardoor haargroei achterblijft. Strenge diëten kunnen ook haarverlies veroorzaken. Haren hebben vitamines nodig, zoals bijvoorbeeld de B-vitamines, maar ook sporenelementen – denk aan zink – en aminozuren zoals glutamine, cysteïne en arginine. Mensen met eetstoornissen zoals anorexia nervosa of boulimia zijn gevoeliger voor haaruitval.

Ziekte en Haaruitval

Het plotseling optreden van haarverlies en kaalheid kan een teken van een onderliggende aandoening of ziekte zijn. Er zijn veel aandoeningen die haaruitval veroorzaken. Het is daarom lastig een opsomming te geven. Opvallend is het haarverlies bij mensen die last hebben van infecties. Men spreekt dan van alopecia parvimaculata of alopecia symptomatica. Voorbeelden van dergelijke infecties zijn gordelroos, wondroos en abcessen. 

Een probleem met de stofwisseling of een slecht functionerende schildklier kunnen ook haarverlies veroorzaken. Omdat plotselinge haaruitval sowieso een indicatie kan zijn van ziekte is het raadzaam om een arts te raadplegen, zodat deze een diagnose kan stellen.

Medicijngebruik en Haarverlies

Medicijnen, nodig voor de behandeling van een ziekte, kunnen haarverlies veroorzaken. Vooral bij het gebruik van kankermedicatie, met name chemotherapie, schildkliermedicatie, antistollingsmedicijnen, bètablokkers, bloedverdunners en antistollingsmiddelen kan haarverlies optreden. Ook medicijnen die invloed hebben op de hormoonbalans, zoals anticonceptiemiddelen bij vrouwen, kunnen zorgen voor haarverlies.

Haarverlies en Leeftijd

Haaruitval wordt vaak gezien als gevolg van ouder worden. Ook bij jonge mensen treedt echter overmatig haarverlies op.  Zelfs baby’s kunnen haar verliezen. Bij zuigelingen worden de verloren haren gelukkig meestal snel weer aangevuld. Op latere leeftijd verloopt dit regeneratieproces langzamer en minder actief.

Normaal haarverlies behoort zeker tot het verouderingsproces en wordt daarom ‘alopecia senilis’ genoemd. Niet alleen de gebruikelijke processen die haren en haarwortels doorlopen maar ook het algemene celverouderingsproces veroorzaken haaruitval. Bij veel vrouwen gaat de overgang (menopauze) gepaard met meer haarverlies. In deze periode doen zich veel hormoonschommelingen voor en deze beïnvloeden de mate van haarverlies.

Haaruitval wordt vaak gezien als gevolg van ouder worden. Ook bij jonge mensen treedt echter overmatig haarverlies op.

Oplossingen bij haaruitval

Hierboven hebben wij de meest voorkomende oorzaken van haarverlies opgesomd. Er zijn echter nog meer mogelijke oorzaken. Onze Omorfy specialisten kunnen u helpen bij het vaststellen van de mogelijke oorzaak van uw haaruitval. Daarnaast kan een bezoek aan een dermatoloog helderheid bieden. Middels een trichogram, een haaronderzoek, kan de oorzaak van haaruitval beter vastgesteld worden. Hierbij wordt de gezondheid van uw haarwortel bekeken.

Wanneer de oorzaak van uw haarverlies in kaart is gebracht kan Omorfy u mogelijk een blijvende oplossing bieden. Wij hebben hiervoor meerdere middelen, zoals haartransplantatie en haarverbetering door een haargroei bevorderende behandeling. Neem vooral contact op voor een vrijblijvend consult.

Meer weten over haaruitval en mogelijke oplossingen?

Wilt u meer weten over haaruitval en mogelijke oplossingen? Gebruik het contactformulier of vraag telefonisch een vrijblijvend consult aan. Ook als u vragen heeft over onze werkwijze kunt u bij ons terecht. Wij helpen u graag verder!

Laat uw gegevens achter voor een

Advies op maat

Laat uw gegevens achter voor een

Gratis Consult

Laat uw gegevens achter voor een

Gratis Consult