Haardichtheid: hoeveel grafts per vierkante centimeter kunnen we transplanteren?

Veel cliënten willen tijdens de eerste consultatie weten hoeveel grafts per vierkante centimeter we kunnen transplanteren. In dit blog zullen we deze vraag over haardichtheid behandelen. Om dit grondig te doen gaan we eerst even terug in de tijd.

Haardichtheid in verleden en heden: van 35 naar 70 grafts per cm2

In het verleden werkten we met een holle naald met een diameter van 0,5 mm om het ontvangstgebied voor te bereiden. Met deze ronde vorm kunnen we het ontvangstgebied voorbereiden voor het plaatsen van grafts met een haardichtheid van 30 tot 35 stuks per cm2. Tijdens de tweede sessie kunnen we dit verhogen tot 50 grafts per cm2. 

Tegenwoordig werken we met een 1,3 mm Sapphire mes. Door de lineaire vorm van het Sapphire mes hebben we te maken met minder loze ruimte dan met de ronde vorm. Met een lineair kanaal kunnen we het ontvangstgebied voorbereiden op het transplanteren van maar liefst 65 tot 70 grafts per cm2 tijdens de eerste behandeling. Hierdoor is een tweede behandeling om de haardichtheid te vergroten vaak niet nodig.

Kan de haardichtheid nog verder verhoogd worden?

Die mogelijkheid is er altijd. Er zijn echter verschillende redenen om dit niet te doen.

  • De continuïteit van de bloedcirculatie

Wanneer er teveel gaten, oftewel ontvangstkanalen, in het ontvangstgebied gemaakt worden, kan necrose optreden. Bij necrose sterft er weefsel af waardoor de transplantatie kan misgaan. Daarom is het beter om in bijvoorbeeld een kruingebied met een doorsnede van 12 centimeter 2 maal 2000 grafts te transplanteren dan eenmalig 4000 grafts. Op die manier voorkom je de bijwerkingen van necrose die bestaan uit ontstekingen, niet groeiende grafts en littekenvorming in het ontvangstgebied.

  • Het preserveren van het donorgebied

Door slechts 2000 tot 2500 grafts per sessie te oogsten creëren we een goede afstand tussen haarfollikels onderling. Zo zorgen we voor voldoende bloedcirculatie in het donorgebied. Door verantwoordelijk te werken zal het donorgebied volledig genezen en gebruikt kunnen worden voor volgende behandelingen.

Haardichtheid Grafts per vierkante centimeter

Prijs en aantal grafts zijn niet de belangrijkste criteria bij het maken van keuzes

Haartransplantaties gaan niet altijd bij elke kliniek goed. Als u deze link volgt kunt u een Engelstalig artikel lezen over een mislukte haartransplantaties. Wij raden u aan zich te allen tijde te laten adviseren door een goede en verantwoordelijke haartransplantatiekliniek. Het is absoluut geen goed idee u laten leiden door de prijs en de belofte het aantal grafts te maximaliseren zonder de bijwerkingen en lange termijn effecten van de behandeling in aanmerking te nemen.

Algemene informatie over haardichtheid

Haardichtheid is een minder besproken onderwerp maar een zeer belangrijk onderdeel van een perfecte haardos, of omgekeerd, de indicatie van haaruitval en beginnende kaalheid. Zoals in hierboven al aangegeven zijn er vele factoren zoals dichtheid en de kunde van de arts en technician van belang om een goede en gezonde haartransplantatie uit te voeren. Bij Omorfy staan de kwaliteit en de medische impact van een transplantatie voorop.

Wij weten dat er landen zijn waar juist alleen maar naar grote aantallen grafts gekeken wordt. Dit laat duidelijk zien dat men niet weet dat het daar juist niet om gaat. Een goed en verstandig evenwicht tussen dichtheid, en gebruik van een beperkt aantal grafts maken de juiste kwaliteit. Het aantal grafts wordt alleen maar minder. Bepaal daarom de gewenste en noodzakelijke haardichtheid goed.

Dichtheid haar en leeftijd

De Haardichtheid definitie is het aantal haren per vierkante centimeter. Haren groeien uit haarzakjes, haarfollikels of grafts genoemd. Een graft heeft minimaal 1 maar vaak meer haren. Dit kan wel oplopen tot 5 a 6 stuks. Het gemiddelde aantal haren ligt rond de 3 stuks. Haren worden tijdens een haartransplantatie gesorteerd en selectief ingezet. De haarzakjes met een haar worden bijvoorbeeld in de haarlijn gebruikt.

Een gezonde normale haardos heeft ongeveer 80 -100 haarzakjes per vierkante centimeter. Dit aantal zal door invloed van hormonen  maar ook ziekten en ontstekingen alleen maar afnemen. Het totaal aantal haarzakjes op een hoofdhuid dus ook. Het totaal aantal haren van een baby kan wel 1000 stuks per vierkante centimeter zijn. Dit kan op 25 jarige leeftijd nog 600 zijn en op 40 jarige leeftijd nog maar 250 – 300 haren per vierkante centimeter.

Op de gehele hoofdhuid zijn er tussen de 100.000 en 150.000 haarzakjes in gezonde toestand. Dit neemt af naarmate men ouder wordt. Ook bij een haartransplantatie dient met deze getallen rekening gehouden te worden. Een ouder persoon moet niet de dichtheid krijgen van een jongere, dat is niet nodig en wenselijk. Ook verschilt de haardichtheid per deel van het hoofd.

Haardichtheid verschilt per soort haar

De dikte van het haarsoort bepaald ook het totaal aantal haarzakjes dat we hebben en daarmee ook de haardichtheid. De haardikte wordt bepaald door de haarkleur. Blond haar is dunner hiervan heeft men ongeveer 150.000 haarzakjes. Bruin en zwart haar is iets dikker en ligt rond de 100.00 en rood haar nog dikker, hiervan heeft iemand er ongeveer 90.000. Kroeshaar is dunner en heeft een lager aantal haarzakjes. Dit heeft allemaal invloed op de haardichtheid, geen hoofdhuid is gelijk en haardichtheid dus ook niet. Het meten van haardichtheid en haardikte zijn goede indicatoren voor het beste, en daarmee gewenste, resultaat.

Haardichtheid verbeteren

Het totale aantal haarzakjes zal alleen maar afnemen. Indien er door erfelijke kaalheid, Alopecia androgenetica, kale plekken ontstaan , bijvoorbeeld inhammen of een kalende kruin, dan kan een haartransplantatie de haardicht bevorderen. Bij Omorfy kunnen we een zo’n natuurlijk mogelijke dichtheid maken met tussen de 20 – 50 haarzakjes per vierkante centimeter, en soms ook met meer. In een eerste behandeling is een hoger aantal follikels per centimeter een risico. Indien gewenst kan in een tweede behandeling de haardichtheid nog vergroot worden met 50%. De ervaren specialisten van Omorfy weten ook het haar in de juiste groeirichting te plaatsen zodat dunne plaatsen minder of onzichtbaar worden.

Omdat het donorgebied ook beperkt is en er mooi uit moet blijven zien moeten we ook daar een optimale dichtheid behouden en de haardichtheid niet zichtbaar verminderen. Zuinig omgaan met de haarzakjes is het motto.

Haardichtheid en het ervaren Omorfy team

Het mag duidelijk zijn dat een ervaren team nodig is dat zuinig en efficiënt met uw kostbare haarzakjes omgaat. Haarzakjes komen immers niet terug. Het is dus belangrijk om met zo weinig mogelijk haarzakjes zo veel mogelijk te bereiken.  Het plaatsen van grot aantallen tegelijk, zoals men in Turkije veelal doet  ( 5000 of meer in één keer), is slecht voor het ontvangstgebied én slecht voor het donor gebied.

Laat u deskundig voorlichting door de arts of consulent. Een goede inzet van een beperkte hoeveelheid follikels moet het doel zijn om een mooie dichtheid te bereiken.

Bij Omorfy zorgen we dat u goed geïnformeerd wordt en met realistische verwachtingen onze kliniek verlaat. Dit doen wij tijdens een vrijblijvende en gratis eerste consultatie. Een afspraak is zo gemaakt via de link hierboven of door nu direct te bellen. Wij staan klaar voor u.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gratis consult

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam & achternaam*
*

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.