facebook-pixel

Adres Kliniek

Fruitweg 36, 3981 PA Bunnik

Mannen kaalheid heeft grote invloed zegt Simon Nuytten

Datum

Wat kun je hier lezen (inhoudsopgave)

Invloed kaalheid mannen

Dat kaalheid bij vrouwen een grote invloed heeft dat weten we, zeker sinds de uitreiking van de oscars. Jada Pinkett Smith lijdt aan de auto-immuunziekte alopecia en heeft haar haar daarom kort laten scheren. Dat de grap van Chris Rock hierover hem een klap van Will Smith opleverde is een feit en leidt heeft gezorgd voor meer aandacht voor de ziekte alopecia areate.  Dat kaalheid bij  mannen ook grote psychologische invloed heeft werd in België nog eens duidelijk gemaakt door Bazart gitarist Simon Nuytten. Hij plaatste een bericht op zijn Instagram waarin hij zijn gevecht met kaalheid aangaf en kreeg gelijk bijval van ‘Familie’-acteur Jo Hens. In deze blog aandacht voor erfelijke kaalheid, alopecia androgenetica, de invloed van deze kaalheid en wat te doen tegen kaalheid.

De kaalheid en invloed op Simon in de krantenkoppen:

De krantenkoppen  in de Belgische media spreken boekdelen.

Bazart-gitarist verbergt zijn kalende kruin niet langer en scheert alles af: “Veel mannen hebben het daar moeilijk mee”

“Er moet me toch even iets van het hart. Mijn haar is eraf.” Simon Nuytten (29) postte dinsdagavond een foto van zijn nieuwe coupe. De gitarist van Bazart gaat voortaan met een ‘broske’ door het leven, nadat hij al zeven jaar kampt met haarverlies. En hij is bijlange niet de enige. “Zestig procent van de mannen wordt vroeg of laat kaal. En voor velen is het een deuk in hun zelfvertrouwen.”

Simon krijgt veel reacties vooral van mensen die ook last hebben van alopecia in de verschillende vormen daarvan.

Simon Nuyten over zijn last van de kaalheid

Op dinsdag deelt Simon Nuytten in een bericht op de social media platform Instagram een serie foto’s waarop hij te zien is met een kaal geschoren hoofd. In het onderschrift bekent hij dat hij al vele jaren worstelt met het feit dat hij kalende is.

Dus ook om een beetje een hart onder de riem te steken maar ook om er écht even (letterlijk) korte metten mee te maken. En ook omdat Instagram soms toch eens écht mag zijn.”

Simon Nuytten kan na zijn openhartige getuigenis op heel wat steun rekenen. Verschillende Belgische BV-ers (Bekende Vlaming) reageerden op de foto’s die de Bazart-gitarist deelde op Instagram.

Simon Nuyten op Instagram

Wat veroorzaakt bij mannen kaalheid

Er zijn vele vormen van kaalheid en haarverlies en evenveel verschillende oorzaken.  Het is belangrijk dat de oorzaak eerst door een arts wordt vastgesteld. Bij mannen is de meest bekende vorm kaalheid van het mannelijke patroon.  De medische term hiervoor is alopecia androgenetica.

Het mannelijk hormoon Dihydrotestosteron van invloed op haaruitval

Haaruitval in deze vorm wordt in gang gezet door het mannelijk hormoon dihydrotestosteron. Dit testosteron hormoon wordt afgekort met de letters DHT en wordt in de puberteit in verhoogde mate aangemaakt door de bijnieren en in de geslachtsorganen. Deze hormoon werkt negatief, remmend op het groeien van haarzakjes. Dit begint aan de voorzijde van het hoofd met inhammen en daarna gaat het verder naar de kruin. Meestal blijven de haren aan de zijkant en achterzijde gewoon doorgroeien.

Andere haren op het lichaam zoals de okselharen en de baardharen gaan er harder door groeien. De haren boven op het hoofd gaan er vreemd genoeg juist van uitvallen. De haarzakjes kunnen erdoor verschrompelen en blijvende kaalheid is het gevolg. De gevoeligheid  voor de groei of beperking  door het hormoon is van persoon tot persoon verschillen maar heeft wel een erfelijke bepaling in zich.

Bij vrouwen komt de vorm van erfelijke kaalheid, Alopcia Androgenetica ook voor maar in mindere mate. Het uit zich dan vooral rond de menopauze in dunner wordend haar.

Wat te doen tegen Alopecia Androgenetica

Er zijn weinig middelen tegen deze erfelijke vorm van haartuitval maar een haartransplantatie is hier voor een goede oplossing. De invloed van de DHT hormoon vindt vaak alleen plaats aan de voorzijde, inhammen, van het hoofd en bovenop tot de kruin. De haarkrans, de zijkant en de achterzijde blijven volop doorgroeien. Een gezonde persoon heeft meer dan 100.000 haarzakjes. Daarvan blijven en veel groeien in de haarkrans. Bij een haartransplantatie volgens de FUE methode worden er uit het donorgebied, de haarkrans, haarzakjes gehaald en verplaatst naar de kale plaatsen aan de voor- en bovenzijde van het hoofd. Bij een haartransplantatie worden er tussen de 1000 en 3000 haarzakjes in één behandeling verplaatst. Indien het uithalen op een deskundige wijze plaats vindt kan er eventueel nog een vervolgbehandeling worden uitgevoerd op latere leeftijd als een aanvulling nodig.

Vroegtijdige behandeling levert een beter resultaat ,dus bij beginnende kaalheid raadpleeg een arts. De oplossing hoeft niet direct een transplantatie te zijn. Een goed onderzoek en mogelijk een andere behandeling kan op jongere leeftijd ook eerst afdoende zijn en een goede basis vormen voor een vervolg traject.

Een haartransplantatie kan het zelfvertrouwen versterken en voorkomen dat iemand last krijgt van vermijdend gedrag, onzekerheid en andere psychologische problemen.

Heeft u last van kaalheid zoals Simon Nuytten?  Boek een gratis consult met de knop boven aan de pagina of via de contactpagina.

Veelgestelde vragen

 • Wat raad u mensen zoals Simon Nuytten aan?

  Vroegtijdig een arts te raadplegen, vaststellen dat er een probleem en is een plan maken. Het probleem serieus aanpakken met bijv. een test en boven al oog hebben voor de gevolgen die het heeft voor de patiënt. Maar niet in paniek in het vliegtuig springen naar Turkije.

 • Worden er in België geen haartransplantaties gedaan?

  In Belgie zijn er maar weinig klinieken. Omorfy biedt in Nederland een goede optie en is toegankelijk voor eenieder. Een pakket met overnachting is mogelijk.

 • Wat kunnen Belgen doen voor om een haartransplantatie in gang te zetten?

  Afspraak maken voor een consult, probleem analyseren en een plan maken met de consultant van Omorfy. Wij bieden voldoende mogelijkheid om tot een blijvende oplossing te komen.

 • Hoe lang duurt een haartransplantatie?

  De transplantatie duurt halve tot een hele dag. Het hangt van de hoeveelheid haarzakjes af. Wij beginnen vroeg, dat is prettig voor iedereen.

 • Kan ik overnachten?

  Ja, er is een hotel op loopafstand van 400 meter. Een arrangement hoort tot de mogelijkheden. De haartransplantatie is een dagbehandeling.

 • Waarom moet ik eerste afspreken voor een consult?

  Het is belangrijk dat wij de arts of haartechnicus met u bepaald wat er aan de hand is, wat de mogelijkheden zijn en dat er een plan gemaakt wordt. Nog belangrijker het persoonlijk contact met een van de teamleden die u gaat behandelen. Een eerste consult kan eventueel ook online.

 • Welke haartransplantatiemethoden worden er toegepast?

  Als basis zijn er twee methoden de oude de FUT en de FUE methode. Omorfy werkt alleen volgens de FUE methode maar wel met verschillende mogelijkheden lang, kort, deels scheren enz.

 • Hoe werk de FUE methode?

  Kortweg wordt bij de FUE methode het haarzakje met een micro instrument uit het donor gebied gehaald. Na het maken van de incisies in de gewenst c.q. noodzakelijke dichtheid teruggeplaatst door een specialist.

 • Kost een consult geld?

  Nee zeker niet. Onze consulten zijn gratis en verplichten tot niets. Het is belangrijk voor de patiënt, cliënt en Omorfy dat we goed weten wat we kunnen doen, hoe het gedaan wordt en wat het te verwachten resultaat is. Uheeft contact met iemand van het team die de transplantatie uit gaat voeren. Persoonlijk contact vinden wij erg belangrijk.

 • Op welke leeftijd kan ik een haartransplantatie doen?

  Niet op te jonge leeftijd, er gebeurt immers nog veel in het lichaam. Of het bij u kan, kan alleen tijdens een consult worden vastgesteld. In de regel kan het vanaf begin 20 jaar .

 • Is een haartransplantatie geschikt voor de haarziekte Alopecia areate, die van Jade Smith?

  In eerste instantie niet, vaak verandert er nog veel bij een patiënt met Alopecia areate. Misschien in tweede instantie wel. Eén antwoord, raadpleeg onze arts, stel de oorzaak vast en bepaal de mogelijkheden.

Lees voordat je reageert of een vraag stelt onze omgangsregels

Lees voordat je reageert of een vraag stelt eerst onze omgangsregels

Meer
artikelen

Laat uw gegevens achter voor een

Gratis Consult

Laat uw gegevens achter voor een

Gratis Consult

Laat uw gegevens achter voor een

Advies op maat